3 suroviny, ktoré nesmú chýbať v mojej kuchyni
Bez ktorých pochúťok si to neviem v kuchyni predstaviť?
Olivový olej
Pridávame ho takmer do každého jedla. Najradšej ho však mám s čerstvým kváskovým ražným chlebíkom - na tanier si dám olivový olej, dochutím ho bylinkami a himalájskou soľou, potom do oleja namáčam chlieb a vychutnávam si ho.
Benefity pravidelnej konzumácie olivového oleja sú väčšine z nás dôverne známe. Avšak vyberiem aspoň tie najhlavnejšie. Extra panenský olivový olej je výborným zdrojom antioxidantov a prospešných mastných kyselín. Nachádza sa v ňom približne 30 rôznych fenolových zlúčenín, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a predčasným starnutím.
Čo sa týka tukov, približne 70 % tvoria mononenasýtené mastné kyseliny užitočné najmä pre zdravie srdca. Existujú štúdie, podľa ktorých pravidelná konzumácia olivového oleja znižuje riziko vzniku infarktu a mŕtvice.
Ďalším rozšíreným civilizačným ochorením je cukrovka - jednou z foriem prevencie je aj zaradenie olivového oleja do jedálnička. Spolu so stredomorskou stravou znížite riziko cukrovky o viac ako 50 percent. Aspoň to hovorí jedna z vedeckých štúdií.
Okrem toho sa príjem olivového oleja spája so zlepšením zdravia kostí a mozgu, ochranou pred rakovinou i dlhším životom.
Parmezán (pecorino)
Čo sa týka syrov, tak v našej domácnosti je na prvom mieste parmezán (ja preferujem ovčie pecorino, ale keď som ho skúsila dať dcérke, povedala, že smrdí :)).
30 g parmezánu obsahuje 10 g bielkovín, 7 g tukov, 3 g sacharidov, 34 % odporúčanej dennej dávky vápnika a cca 30 % ODD fosforu, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí i zubov. Toto množstvo obsahuje aj 14 % ODD sodíka, čiže ak jedlo dochucujeme parmezánom, soliť netreba.
Okrem vápnika, fosforu a sodíka sú v parmezáne zastúpené aj ďalšie minerály či stopové prvky, ako horčík, selén, zinok, ďalej vitamíny skupiny B, vitamín K1 a aj malé množstvo vitamínu E.
Parmezán obsahuje veľmi nízke množstvo laktózy, lebo pomerne dlho zreje, a preto ho aj niektorí ľudia s intoleranciou pomerne dobre tolerujú. Platí to aj pre tých, ktorí majú problém so stráviteľnosťou kazeínu (mliečnej bielkoviny), parmezán je ľahko stráviteľný.
V parmezáne je prirodzene zastúpený aj glutamát sodný, podobne ako v paradajkách, kukurici či sušených hubách, čo môže byť problém pre ľudí s glutamátovou intoleranciou (precitlivenosťou).
Lahôdkové droždie (nutričné kvasnice)
Lahôdkové droždie mám uložené medzi bylinkami na dochucovanie jedál. Jedná sa o sušené neaktívne kvasnice, resp. deaktivované kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Má príjemnú chuť, ktorá pripomína kombináciu syra a orieškov.
Okrem lahodnej chuti je jeho pozitívom slušné zastúpenie výživných látok. V jednej polievkovej lyžici nájdeme 2,5 g uhľohydrátov, 4 g proteínov s pestrým zastúpením aminokyselín, 0,25 g tuku a 2 g vlákniny. Okrem toho je bohaté na vitamíny skupiny B, zinok, horčík, meď, železo a mangán.
Pravidelná konzumácia lahôdkového droždia posilňuje imunitný systém, prospieva tráveniu, je pokladom pre vlasy, pokožku a nechty.